Välkommen till

Ottenby fågelstation

Här på Ölands södra udde har vi bedrivit forskning kring fåglarna i vår natur sedan 1940-talet. Vi arbetar också aktivt med att berätta om våra resultat för allmänhet och besökande turister.
 

Nyheter från Ottenby fågelstation

2014-11-04

Boka här och nu! Ottenbykalendern 2015

Nu är den här igen - den perfekta julklappen! Liksom tidigare år har vi samlat ihop några av våra finaste bilder i en kalender inför 2015! Kalendern innehåller bilder från ringmärkningen, fåglar i fält samt på den vackra naturen här vid Ottenby. Det här är ett fint sätt att stödja fågelstationens verksamhet - alla intäkter går oavkortat till vårt arbete med miljöövervakning, flyttfågelstudier, fågelinventeringar m.m. Det är också ett fint sätt att stödja ungdomars utveckling av sitt naturintresse! Vill ni vara säkra på att få en kalender (och att få den levererad innan jul) så måste beställning och betalning ske senast 3:e december. Kalende...

Läs hela nyheten
 
2014-09-18
Skördefest och ugglevandring i fyrskenet!
2014-06-27
Årsrapporten 2013 tillgänglig nu
2014-06-16
Ottenbys första gröna biätare!

Besök oss!

Besök fågelstationen i sommar!

Varför ringmärker man fåglar och hur går det egentligen till? Under perioden 30 juni till 10 augusti erbjuder fågelstationen fyra dagliga ringmärkningsguidningar där du som besökare får följa med in i fångstträdgården och ringmärkningslabbet. Med lite tur har vi en nyfångad fågel att visa upp. Turerna avgår kl 12.00, 13.30, 14.30 och 16.00. Biljetter köps i kassan på naturum här på udden, och du behöver inte förboka. Pris: Vuxen 65 kr, barn (t.o.m. 18 år) 45 kr. Mer information om sommarens guidningsutbud på Ölands södra udde hittas här
Varmt välkomna!

 

Från naturum

Sista öppetdagen för i år 2 november!
Ta chansen att följa med på en Ottenbyguidning kl 10 från naturum med naturumguiden och en ringmärknngsguidning kl 11 från naturum till fågelstationen, med fågelstationens personal! Biljetter löses i naturum i anslutning till guidningen!Vi har kaffe/...

Läs mer på naturums hemsida.

Aktuellt

Utsättning av nya grönfläckiga paddor!

Kom och titta!  
När: torsdag 25 september klockan 13.00
Var: Ölands södra udde, parkeringsplatsen norr om Ottenby fågelstation. 
Anmälan: Anmäl deltagande senast 24/9 till elin.rantakokko@nordensark.se eller 0523-795 93, så att vi kan vänta in alla deltagare.
 

Bläddra bland återfynden

Ringmärkningen vid Ottenby har givit tusentals återfynd. Här kan du ta del av våra fåglars spännande resor! Till återfynden.
 

Senaste ringmärkningen

Vill du se hela säsongens ringmärkning?

Klicka här

 

Till dagböckerna.

Nya arter för året

Vårfåglarnas ankomst och fynd av sällsynta besökare... Här kan du hålla koll på de senaste tillskotten under året.

Saxat från studierna

KAUKASISK LUNDSÅNGARE ANTRÄFFAD VID OTTENBY - ETT FÖRSTAFYND FÖR SKANDINAVIEN
Den 29 maj 2003 fångades en avvikande lundsångare med ett påtagligt gulstick över ansikte, strupe, bröst och i viss utsträckning även i vingbandet. Fågeln var långvingad, grovnäbbad och yttrade vid ett lockläte som uppfattades som mer uttalat trestavigt än brukligt för lundsångare. Ett prov skickades för DNA-analys och visade sig vara nära identiskt med sekvenser för kaukasisk lundsångare. Risken för att resultatet påverkats av kontaminering är mycket låg eftersom arten aldrig tidigare hanterats vare sig på Ottenby eller i laboratoriet i Vancouver, Kanada. Den kaukasiska lundsångaren häckar i bergsskogar i Kaukasus och övervintrar främst i de södra delarna av Indien. Ottenbyfyndet var det sjätte fyndet i Europa.

REFERENS: Irwin, D. & Hellström, M. 2007. Green Warbler Phylloscopus (trochiloides) nitidus recorded at Ottenby, Öland: a first record for Scandinavia. Ornis Svecica 17, 75–80.

Artikeln hittas i vår meddelandeserie.