Välkommen till

Ottenby fågelstation

Här på Ölands södra udde har vi bedrivit forskning kring fåglarna i vår natur sedan 1940-talet. Vi arbetar också aktivt med att berätta om våra resultat för allmänhet och besökande turister.
 

Nyheter från Ottenby fågelstation

2014-03-04

Tio år av influensaforskning vid Ottenby

Data från 10 års influensastudier vid Ottenby har nu publicerats i en sammanfattande artikel i en välrenommerad tidskrift. Fågelstationen har tillsammans med forskare och labbpersonal vid Linnéuniversitetet i Kalmar studerat förekomsten av influensa A virus hos gräsänder som flyttar förbi Ölands södra udde. Genom fångst, provtagning och återfångster av vilda änder har vi byggt en stor databas innehållande över 22.000 prover som nu kan analyseras för att hitta långsiktiga mönster i interaktionerna mellan virus och värd. Förekomsten av influensavirus varierar över säsongen. Nivåerna är relativt låga under våren, nära noll under häckningssäsongen, och ökar därefter kraftigt i augusti när den första vågen av flyttande gräsän...

Läs hela nyheten
 
2014-01-16
Ringmärkningskurs 2014
2014-01-16
Hur gick det för paddorna ifjol?
2013-10-28
Snart på G - Ottenbykalendern 2014

Stöd oss

Skänk ett bidrag här på webben

Fågelstationens verksamhet baseras helt på ideella arbetsinsatser. Alla bidrag - stora som små - betyder mycket för oss och det långsiktiga arbetet. Det finns flera sätt för både dig som privatperson och som företag att stödja vår verksamhet här och nu. T.ex. genom att lämna ett ekonomiskt bidrag här på webben, prenumerera på ett fångstnät eller genom att bli fågelfadder. Det senare har blivit mycket populärt och kan bli en uppskattad gåva till någon du vill uppvakta!

Läs mer här

 

Från naturum

Fyrkameratikniken ur funktion!
Minst sagt fuktskadad.... Vi fixar så fort vi kan!.... Naturum och fyr och restaurang öppet varje dag från 17 april! Välkomna!

Läs mer på naturums hemsida.

Besök oss!

Boka en guidning!

Varför ringmärker man fåglar och hur går det egentligen till? Verksamheten på Ölands södra udde väcker många frågor och dessa besvaras bäst på plats mitt ute i den vackra och fascinerande öländska naturen! Vi tar emot guidegrupper av alla storlekar och intresseinriktningar. Mer information hittas här

Välkomna!

 

Bläddra bland återfynden

Ringmärkningen vid Ottenby har givit tusentals återfynd. Här kan du ta del av våra fåglars spännande resor! Till återfynden.
 

Senaste ringmärkningen

Vill du se hela säsongens ringmärkning?

Klicka här

 

Till dagböckerna.

Nya arter för året

Vårfåglarnas ankomst och fynd av sällsynta besökare... Här kan du hålla koll på de senaste tillskotten under året.

Saxat från studierna

HÖSTSTRÄCK OCH FETTUPPLAGRING HOS KUSTSNÄPPOR
Vi jämförde skillnaderna mellan flytthastighet, fettupplagringstid och fettmängd hos kustsnäppor under vår- och höststräcket vid Ottenby. Medelkroppsvikten var nästan lika för adulta (111,8 g) och ungfåglar (111,4 g). Den genomsnittliga fettmängden beräknades till 13–14% av kroppsmassan, och hos ungfåglar ökade detta värde över tiden. Bland de få fåglar som stannar längre än ett dygn (2 % av adulta, 14 % av ungfåglarna), stannade vuxna fåglar i genomsnitt 2,5 dagar och ungfåglarna 3,4 dagar, och fettupplagringen var lika snabb som hos vårflyttande kustsnäppor. Vi drar slutsatsen att höstflyttningen genomförs lika snabbt som vårflyttningen, men de generellt låga fettmängderna talar för att höstflytten sker i mycket kortare etapper.

REFERENS: Helseth, A., Lindström, Å & Stervander, M. 2005. Southward migration and fuel deposition of Red Knots Calidris canutus. Ardea 93, 213–224.

Artikeln hittas i vår meddelandeserie.