Välkommen till

Ottenby fågelstation

Här på Ölands södra udde har vi bedrivit forskning kring fåglarna i vår natur sedan 1940-talet. Vi arbetar också aktivt med att berätta om våra resultat för allmänhet och besökande turister.
 

Nyheter från Ottenby fågelstation

2016-08-05

Soligast i landet - igen!

Ölands södra udde kan återigen titulera sig som Sveriges soligaste plats! Räknat från midsommarafton summerar vi nu 502 timmar solsken vilket ska jämföras med 472 för Visby och 465 för Ölands norra udde som för tillfället toppar SVT:s solliga. Det är Mörbylånga kommun som i samarbete med oss på Ottenby fågelstation i år har nystartat mätningen av antalet soltimmar på Ölands södra udde, och utrustningen är placerad på fågelstationens tak. SMHI hade en solmätare här på udden mellan 1990 och 1998 innan väderstationen automatiserades och solmätningen lades ner, och redan då utmärkte sig udden som en av landets solsäkraste platser. För ...

Läs hela nyheten
 
2016-06-16
Ny utställning på udden
2016-04-19
Invigning och 70-årsfirande - 14 maj
2015-11-05
Boka här och nu! Ottenbykalendern 2016

Besök oss!

Boka en guidning!

Varför ringmärker man fåglar? Hur går det egentligen till? Vart flyttar de under vintrarna, och varför? Verksamheten på Ölands södra udde väcker många frågor och dessa besvaras bäst på plats mitt ute i den vackra och fascinerande öländska naturen! Vi guidar årligen ca 2500 personer här vid fågelstationen, och vi tar emot grupper av alla storlekar och åldrar. Mer information om det rika guidningsutbudet på Ölands södra udde hittar du här

Välkomna!

 

Ålders- och könsbestämning

Welcome to Ringers' DigiGuide - an online photographic resource for ageing and sexing birds of northern Europe.

www.ringersdigiguide.ottenby.se

Aktuellt

Jakt i lunden

Under vecka 38 (19-23/9) bedriver hovet jakt på hjort i Ottenby. Skyltar kommer att placeras ut och ev. besökare i lunden ombes att vandra på markerade leder. 

 

Bläddra bland återfynden

Ringmärkningen vid Ottenby har givit tusentals återfynd. Här kan du ta del av våra fåglars spännande resor! Till återfynden.
 

Från naturum

RESTAURANG FÅGEL BLÅ
Restaurangen har öppet kl. 9-16 under hela vecka 42. Från och med 24 oktober stänger restaurangen för säsongen. Stort tack till Inga-May med personal för en fin säsong med mycket och god mat. Vi ses ...

Läs mer på naturums hemsida.

Från facebook

Saxat från studierna

SNABB FRAMSKJUTNING AV ANKOMSTDATUM FÖR TROPIKFLYTTANDE FÅGLAR UNDER VÅREN
Som en anpassning till sentida klimatförändringar har flera fågelarter tidigarelagt deras vårflyttning. Det har tidigare antagits att europeiska kortflyttare, som övervintrar i tempererade områden, har påverkas mer av förändringar av det europeiska klimatet än tropikflyttande fågelarter som övervintrat i Afrika, söder om Sahara. I den här studien visar vi emellertid att långflyttarna faktiskt har flyttat fram sina ankomstdatum till Skandinavien mer än vad kortflyttande arter gjort. Genom att analysera långtidsdata från södra Italien visar vi att tropikflyttare också passerar Medelhavsregionen tidigare. Vi menar att detta kan spegla en klimatdriven evolutionär förändring i tidpunkten för vårflyttningen.

REFERENS: Jonzén, N., Lindén, A., Ergon, T., Knudsen, E., Vik, J.O., Rubolini, D., Piacentini, D., Brinch, C., Spina, F., Karlsson, L., Stervander, M., Andersson, A., Waldenström, J., Lehikoinen, A., Edvardsen, E., Solvang, R., & Stenseth, N.C. 2006. Rapid advance of spring arrival dates in long-distance migratory birds. Science 312, 1959–1961.

Artikeln hittas i vår meddelandeserie.