Välkommen till

Ottenby fågelstation

Här på Ölands södra udde har vi bedrivit forskning kring fåglarna i vår natur sedan 1940-talet. Vi arbetar också aktivt med att berätta om våra resultat för allmänhet och besökande turister.
 

Nyheter från Ottenby fågelstation

2016-04-19

Invigning och 70-årsfirande - 14 maj

Boka in lördagen den 14 maj i era kalendrar! Då invigs naturum Ottenbys helt nyproducerade utställning här på udden. Samtidigt håller fågelstationen öppet hus för att uppmärksamma att vi fyller 70 år! Program med hålltider för dagen hittar ni här nedanför. Det kommer att bli trångt på naturreresvatets parkeringsplatser, så samåk gärna och kom i tid. Bussar kommer att gå från parkeringsplatser i Grönhögen, via Norra lundparkeringen och naturreservatets entré samt via Södra lundparkeringen och ner till södra uddens parkering. Information om hur du bäst parkerar och hur vilka tider bussarna går i samband med invigningen kommer att finn...

Läs hela nyheten
 
2015-11-05
Boka här och nu! Ottenbykalendern 2016
2015-10-05
Swisha en gåva!
2015-08-22
Dagsfärska biätarungar på vingarna!

Besök oss!

Boka en guidning!

Varför ringmärker man fåglar? Hur går det egentligen till? Vart flyttar de under vintrarna, och varför? Verksamheten på Ölands södra udde väcker många frågor och dessa besvaras bäst på plats mitt ute i den vackra och fascinerande öländska naturen! Vi guidar årligen ca 2500 personer här vid fågelstationen, och vi tar emot grupper av alla storlekar och åldrar. Mer information om det rika guidningsutbudet på Ölands södra udde hittar du här

Välkomna!

 

Ålders- och könsbestämning

Welcome to Ringers' DigiGuide - an online photographic resource for ageing and sexing birds of northern Europe.

www.ringersdigiguide.ottenby.se

Aktuellt

Ringmärkningskurs 2016

Den 8–12:e augusti anordnar Ottenby fågelstation ett nytt kurstillfälle för dig som vill bli ringmärkare. Det här är ett utmärkt tillfälle att fördjupa sina kunskaper både för dig som tidigare jobbat som assistent och för den som redan är ringmärkare men vill fortbilda sig. Mer information om kursinnehåll och anmälan hittar du genom att klicka här. Varmt välkommen! 

Bläddra bland återfynden

Ringmärkningen vid Ottenby har givit tusentals återfynd. Här kan du ta del av våra fåglars spännande resor! Till återfynden.
 

Från naturum

INVIGNING NATURUM OTTENBY
Den 14 maj 2016 invigs naturum Ottenbys nya utställning. Här hittar ni programmet för invigningen tillsammans med praktisk information om t.ex. parkeringsmöjligheter under invigningsdagen. Varmt välko...

Läs mer på naturums hemsida.

Från facebook

Saxat från studierna

KAUKASISK LUNDSÅNGARE ANTRÄFFAD VID OTTENBY - ETT FÖRSTAFYND FÖR SKANDINAVIEN
Den 29 maj 2003 fångades en avvikande lundsångare med ett påtagligt gulstick över ansikte, strupe, bröst och i viss utsträckning även i vingbandet. Fågeln var långvingad, grovnäbbad och yttrade vid ett lockläte som uppfattades som mer uttalat trestavigt än brukligt för lundsångare. Ett prov skickades för DNA-analys och visade sig vara nära identiskt med sekvenser för kaukasisk lundsångare. Risken för att resultatet påverkats av kontaminering är mycket låg eftersom arten aldrig tidigare hanterats vare sig på Ottenby eller i laboratoriet i Vancouver, Kanada. Den kaukasiska lundsångaren häckar i bergsskogar i Kaukasus och övervintrar främst i de södra delarna av Indien. Ottenbyfyndet var det sjätte fyndet i Europa.

REFERENS: Irwin, D. & Hellström, M. 2007. Green Warbler Phylloscopus (trochiloides) nitidus recorded at Ottenby, Öland: a first record for Scandinavia. Ornis Svecica 17, 75–80.

Artikeln hittas i vår meddelandeserie.