Välkommen till

Ottenby fågelstation

Här på Ölands södra udde har vi bedrivit forskning kring fåglarna i vår natur sedan 1940-talet. Vi arbetar också aktivt med att berätta om våra resultat för allmänhet och besökande turister.
 

Nyheter från Ottenby fågelstation

2016-08-05

Soligast i landet - igen!

Ölands södra udde kan återigen titulera sig som Sveriges soligaste plats! Räknat från midsommarafton summerar vi nu 502 timmar solsken vilket ska jämföras med 472 för Visby och 465 för Ölands norra udde som för tillfället toppar SVT:s solliga. Det är Mörbylånga kommun som i samarbete med oss på Ottenby fågelstation i år har nystartat mätningen av antalet soltimmar på Ölands södra udde, och utrustningen är placerad på fågelstationens tak. SMHI hade en solmätare här på udden mellan 1990 och 1998 innan väderstationen automatiserades och solmätningen lades ner, och redan då utmärkte sig udden som en av landets solsäkraste platser. För ...

Läs hela nyheten
 
2016-06-16
Ny utställning på udden
2016-04-19
Invigning och 70-årsfirande - 14 maj
2015-11-05
Boka här och nu! Ottenbykalendern 2016

Besök oss!

Boka en guidning!

Varför ringmärker man fåglar? Hur går det egentligen till? Vart flyttar de under vintrarna, och varför? Verksamheten på Ölands södra udde väcker många frågor och dessa besvaras bäst på plats mitt ute i den vackra och fascinerande öländska naturen! Vi guidar årligen ca 2500 personer här vid fågelstationen, och vi tar emot grupper av alla storlekar och åldrar. Mer information om det rika guidningsutbudet på Ölands södra udde hittar du här

Välkomna!

 

Ålders- och könsbestämning

Welcome to Ringers' DigiGuide - an online photographic resource for ageing and sexing birds of northern Europe.

www.ringersdigiguide.ottenby.se

Aktuellt

Jakt i lunden

Under vecka 38 (19-23/9) bedriver hovet jakt på hjort i Ottenby. Skyltar kommer att placeras ut och ev. besökare i lunden ombes att vandra på markerade leder. 

 

Bläddra bland återfynden

Ringmärkningen vid Ottenby har givit tusentals återfynd. Här kan du ta del av våra fåglars spännande resor! Till återfynden.
 

Från naturum

UTSTÄLLNING - JUHO KÖNÖNEN
Juho är fågelskådare och fågelmålare från Finland, men numera bosatt i Sverige. Han hämtar sin inspiration från sina egna fågel- och naturupplevelser. Detta är Juhos första utställning i Sverige. SOF...

Läs mer på naturums hemsida.

Från facebook

Saxat från studierna

KAUKASISK LUNDSÅNGARE ANTRÄFFAD VID OTTENBY - ETT FÖRSTAFYND FÖR SKANDINAVIEN
Den 29 maj 2003 fångades en avvikande lundsångare med ett påtagligt gulstick över ansikte, strupe, bröst och i viss utsträckning även i vingbandet. Fågeln var långvingad, grovnäbbad och yttrade vid ett lockläte som uppfattades som mer uttalat trestavigt än brukligt för lundsångare. Ett prov skickades för DNA-analys och visade sig vara nära identiskt med sekvenser för kaukasisk lundsångare. Risken för att resultatet påverkats av kontaminering är mycket låg eftersom arten aldrig tidigare hanterats vare sig på Ottenby eller i laboratoriet i Vancouver, Kanada. Den kaukasiska lundsångaren häckar i bergsskogar i Kaukasus och övervintrar främst i de södra delarna av Indien. Ottenbyfyndet var det sjätte fyndet i Europa.

REFERENS: Irwin, D. & Hellström, M. 2007. Green Warbler Phylloscopus (trochiloides) nitidus recorded at Ottenby, Öland: a first record for Scandinavia. Ornis Svecica 17, 75–80.

Artikeln hittas i vår meddelandeserie.