Välkommen till

Ottenby fågelstation

Här på Ölands södra udde har vi bedrivit forskning kring fåglarna i vår natur sedan 1940-talet. Vi arbetar också aktivt med att berätta om våra resultat för allmänhet och besökande turister.
 

Nyheter från Ottenby fågelstation

2014-09-18

Skördefest och ugglevandring i fyrskenet!

Kommer du att besöka Öland under skördefesten 26-28 september? Då har vi roliga tips till dig och din familj! Under konstnatten, fredagen den 26:e september, är ni välkomna att följa med på ugglevandringar i fyrträdgården nedanför Långe Jan efter mörkrets inbrott. Vi letar med ficklampa efter nattens jägare, och om vi har tur kanske vi också lyckas fånga någon! Samling kl. 21.00 resp. 22.00 vid fågelstationens stora grind, Ölands södra udde. Pris: vuxna 65 kr, barn 45 kr. För den som är hungrig kommer det att serveras supergod soppa för en billig slant! Under hela helgen, fredag till söndag 26-28 september erbjuder vi också dagliga guidade turer där vi visar hur vi fångar och ringmärker fåglar. En unik chans att få uppl...

Läs hela nyheten
 
2014-06-27
Årsrapporten 2013 tillgänglig nu
2014-06-16
Ottenbys första gröna biätare!
2014-03-04
Tio år av influensaforskning vid Ottenby

Besök oss!

Besök fågelstationen i sommar!

Varför ringmärker man fåglar och hur går det egentligen till? Under perioden 30 juni till 10 augusti erbjuder fågelstationen fyra dagliga ringmärkningsguidningar där du som besökare får följa med in i fångstträdgården och ringmärkningslabbet. Med lite tur har vi en nyfångad fågel att visa upp. Turerna avgår kl 12.00, 13.30, 14.30 och 16.00. Biljetter köps i kassan på naturum här på udden, och du behöver inte förboka. Pris: Vuxen 65 kr, barn (t.o.m. 18 år) 45 kr. Mer information om sommarens guidningsutbud på Ölands södra udde hittas här
Varmt välkomna!

 

Från naturum

Fågelveckor! V 41-42!
Nu har en härlig fågelvecka med stor succé för föredrag arrangerade av både Club300 och naturum avslutats, vi ser fram emot nästa höst!För dem som även har nästa vecka på sig finns ÖOF:s årliga föredrag kvar; Filmvisning av Ingemar Lind Fredagen den ...

Läs mer på naturums hemsida.

Aktuellt

Utsättning av nya grönfläckiga paddor!

Kom och titta!  
När: torsdag 25 september klockan 13.00
Var: Ölands södra udde, parkeringsplatsen norr om Ottenby fågelstation. 
Anmälan: Anmäl deltagande senast 24/9 till elin.rantakokko@nordensark.se eller 0523-795 93, så att vi kan vänta in alla deltagare.
 

Bläddra bland återfynden

Ringmärkningen vid Ottenby har givit tusentals återfynd. Här kan du ta del av våra fåglars spännande resor! Till återfynden.
 

Senaste ringmärkningen

Vill du se hela säsongens ringmärkning?

Klicka här

 

Till dagböckerna.

Nya arter för året

Vårfåglarnas ankomst och fynd av sällsynta besökare... Här kan du hålla koll på de senaste tillskotten under året.

Saxat från studierna

SNABB FRAMSKJUTNING AV ANKOMSTDATUM FÖR TROPIKFLYTTANDE FÅGLAR UNDER VÅREN
Som en anpassning till sentida klimatförändringar har flera fågelarter tidigarelagt deras vårflyttning. Det har tidigare antagits att europeiska kortflyttare, som övervintrar i tempererade områden, har påverkas mer av förändringar av det europeiska klimatet än tropikflyttande fågelarter som övervintrat i Afrika, söder om Sahara. I den här studien visar vi emellertid att långflyttarna faktiskt har flyttat fram sina ankomstdatum till Skandinavien mer än vad kortflyttande arter gjort. Genom att analysera långtidsdata från södra Italien visar vi att tropikflyttare också passerar Medelhavsregionen tidigare. Vi menar att detta kan spegla en klimatdriven evolutionär förändring i tidpunkten för vårflyttningen.

REFERENS: Jonzén, N., Lindén, A., Ergon, T., Knudsen, E., Vik, J.O., Rubolini, D., Piacentini, D., Brinch, C., Spina, F., Karlsson, L., Stervander, M., Andersson, A., Waldenström, J., Lehikoinen, A., Edvardsen, E., Solvang, R., & Stenseth, N.C. 2006. Rapid advance of spring arrival dates in long-distance migratory birds. Science 312, 1959–1961.

Artikeln hittas i vår meddelandeserie.