Välkommen till

Ottenby fågelstation

Här på Ölands södra udde har vi bedrivit forskning kring fåglarna i vår natur sedan 1940-talet. Vi arbetar också aktivt med att berätta om våra resultat för allmänhet och besökande turister.
 

Nyheter från Ottenby fågelstation

2015-03-12

Gräsbränning i Ottenby lund

Med start v. 12 planerar Länsstyrelsen i Kalmar län att bränna av fjolårsgräs på några av ängarna, bl.a. Stora och Lilla Finnslätt, inne i de mellersta och norra delarna av Ottenby lund. En förutsättning för detta är att väderleken är gynnsam, och i så fall inleds bränningarna redan på måndagen den 16:e mars. Kontaktpersoner är Erik Nordlind och Johan Jansson, Länsstyrelsen i Kalmar län.

Läs hela nyheten
 
2015-02-07
Välkommen till Digiguiden!
2014-12-18
Beställ här - Ottenbykalendern 2015
2014-09-18
Skördefest och ugglevandring i fyrskenet!

Besök oss!

Boka en guidning!

Varför ringmärker man fåglar? Hur går det egentligen till? Vart flyttar de under vintrarna, och varför? Verksamheten på Ölands södra udde väcker många frågor och dessa besvaras bäst på plats mitt ute i den vackra och fascinerande öländska naturen! Vi guidar årligen ca 2500 personer här vid fågelstationen, och vi tar emot grupper av alla storlekar och åldrar. Mer information om det rika guidningsutbudet på Ölands södra udde hittar du här

Välkomna!

 

Ålders- och könsbestämning

Welcome to Ringers' DigiGuide - an online photographic resource for ageing and sexing birds of northern Europe.

www.ringersdigiguide.ottenby.se

Stöd oss

Beställ här - Ottenbykalendern 2015

Finns fortfarande i lager. Nu prissänkt! 

Klicka här

Bläddra bland återfynden

Ringmärkningen vid Ottenby har givit tusentals återfynd. Här kan du ta del av våra fåglars spännande resor! Till återfynden.
 

Från naturum

Fira påsklov hos naturum Ottenby!
Hos naturum Ottenby är det full fart när du är ledig! Vi har extra påsklovsöppet 1 -12 april, varje dag 11-16. Följ med på en ringmärkningsguidning, besök Långe Jan eller delta på någon av naturums p...

Läs mer på naturums hemsida.

Nya arter för året

Vårfåglarnas ankomst och fynd av sällsynta besökare... Här kan du hålla koll på de senaste tillskotten under året.

Saxat från studierna

SNABB FRAMSKJUTNING AV ANKOMSTDATUM FÖR TROPIKFLYTTANDE FÅGLAR UNDER VÅREN
Som en anpassning till sentida klimatförändringar har flera fågelarter tidigarelagt deras vårflyttning. Det har tidigare antagits att europeiska kortflyttare, som övervintrar i tempererade områden, har påverkas mer av förändringar av det europeiska klimatet än tropikflyttande fågelarter som övervintrat i Afrika, söder om Sahara. I den här studien visar vi emellertid att långflyttarna faktiskt har flyttat fram sina ankomstdatum till Skandinavien mer än vad kortflyttande arter gjort. Genom att analysera långtidsdata från södra Italien visar vi att tropikflyttare också passerar Medelhavsregionen tidigare. Vi menar att detta kan spegla en klimatdriven evolutionär förändring i tidpunkten för vårflyttningen.

REFERENS: Jonzén, N., Lindén, A., Ergon, T., Knudsen, E., Vik, J.O., Rubolini, D., Piacentini, D., Brinch, C., Spina, F., Karlsson, L., Stervander, M., Andersson, A., Waldenström, J., Lehikoinen, A., Edvardsen, E., Solvang, R., & Stenseth, N.C. 2006. Rapid advance of spring arrival dates in long-distance migratory birds. Science 312, 1959–1961.

Artikeln hittas i vår meddelandeserie.