Rädda Sånglärkan!

Sånglärka. Foto: Christian Ljunggren.
I Sverige har tre av fyra sånglärkor försvunnit under de senaste 35 åren, mest på grund av rationaliseringar inom jordbruket. Ett effektivt sätt att förändra situationen har visat sig vara att anlägga lärkrutor - små osådda fläckar i åkern där sånglärkorna kan hitta mat. T.ex. har man på en gård i England lyckats tredubbla antalet sånglärkor med hjälp av åtgärden. Lantbrukare i olika delar av Sverige deltar just nu i SOF:s projekt Rädda Sånglärkan, och nu kan Du vara med och hjälpa till. Köp en eller flera lärkrutor och var med och bidra till att vända trenden för vår kära sånglärka! Av de 50 kr du betalar går 40 kr direkt till lantbrukaren som kompensation för inkomstbortfall, och 10 kr går till SOF för administration. Så här köper du en lärkruta!
 
 
Illustration: Ingrid Winterthid
Hur räddar man sånglärkan?
Klicka på den tecknade bilden
så får du veta mer!

Var ligger våra gårdar?
Klicka här för att se kartan.
 
 
Senaste nytt från projektet:
2014-02-19 Resultaten för 2013!
Rädda Sånglärkan är inne på sitt tredje år och nu kan vi redovisa resultaten för 2013. Sammanlagt anlades 1 600 lärkrutor av 31 lantbrukare. Detta att jämföra med de 1 000 rutor som anlades av 26 lantbrukare 2012. Läs mer om våra gårdar här!
2013-08-29 Fem snabba med lantbrukaren Torsten Thuresson på Södergård
Lantbrukaren Torsten Thuresson på Södergård i Skåne anlade 48 lärkrutor förra hösten. Vi bad honom svara på fem frågor som rör hans deltagande i projektet. På Rädda Sånglärkans nya fotoblogg kan du se bilder från Södergård och läsa om Torstens erfarenheter!
2013-08-09 Information för lantbrukare 2013!
Nu drar det ihop sig för höstsådden 2013. Vi har fått in massvis av bidrag från allmänheten, och nu hoppas vi att fler lantbrukare ska ansluta sig till projektet. Är du lantbrukare och intresserad av att delta kan du läsa mer om hur det går till i vår inbjudan som du läser genom att klicka här. För att läsa vårt senaste nyhetsbrev klickar du här. Var med och Rädda Sånglärkan!
 

Kontaktuppgifter till projektledare: 
Tobias Nilsson 
Rädda Sånglärkan!
+46 (0) 709996325     
Sånglärka, H-G Wallentinus by RaddaSanglarkan>