2012-01-10

Eskimåspoven troligen utdöd

Med största sannolikhet måste eskimåspoven betraktas som utdöd. Det finns nämligen inget fynd som kunnat dokumenteras sedan början av 1960-talet. Då fotograferades två fåglar i Texas och en annan fågel sköts av en jägare på Barbados. Därefter har visserligen ett tiotal fynd rapporterats, men inget av dessa har kunnat beläggas. Detta berättas i den amerikanska fågeltidskriften Birding.

 

Eskimåspoven häckade i arktiska Kanada och Alaska och övervintrade i Sydamerika. Under flyttningen rastade den, ofta i större flockar, bl.a. på prärier och stränder i USA. Det var troligen också detta som till slut beseglade artens öde. Under 1800-talet och en bit in på 1900-talet bedrevs nämligen en mycket omfattande jakt på i princip allt som rörde sig. Många fågelarter och även däggdjur som bison och gaffelantilop jagades så hårt att de hamnade mycket nära utrotningens gräns. För de båda nämnda däggdjuren kom vändningen i tid, liksom för prärielöparen som också var mycket illa ute. Men för vandringsduvan och eskimåspoven gick jakten för långt. Vandringsduvan dog ut redan i början av 1900-talet (den sista dog i fångenskap 1914), och snart tvingas vi nog skriva årtalet 1962 som det sista år då eskimåspoven vandrade på vår jord.

 

Tilläggas bör att American Birding Association officiellt inte gett upp hoppet – i de officiella listorna har eskimåspoven ännu inte fått den definitiva beteckningen ”utdöd”.

 

Anders Wirdheim