Blogg
Intressanta Fakta om Fåglar

Intressanta Fakta om Fåglar

I den här artikeln får du veta de mest intressanta fakta om fåglar – den mest omfattande klassen av djurliv på vår planet. I modern tid finns det 10 928 arter och 19 883 underarter av olika fåglar som lever i alla delar av världen. Intressanta fakta om fågelarterna, detaljer om deras struktur, livsstil, beteende och vanor är intressanta för alla som är intresserade av vilda djur, särskilt för barn.

10 intressantaste fakta om fåglar

1. Forskare tror att fåglar uppstod för cirka 150 miljoner år sedan, i slutet av juraperioden, från små köttätande dinosaurier archaeopteryx.

2. Fåglar lever på alla kontinenter i alla klimat med temperaturer som varierar från minus 50 till plus 50 grader Celsius.

3. En tredjedel av alla fåglar på jorden är vattenfåglar, varav knappt hälften är sjöfåglar som har anpassat sig till att leva i en marin miljö.

4. Forskare har upptäckt att svärta kan hålla sig i luften utan kontakt med hårda ytor i upp till 10 månader, dvs. praktiskt taget hela året, med undantag för häckningstiden, då det är nödvändigt att lägga ägg och föröka sig.

5. Den snabbaste fågeln i världen är pilgrimsfalken, som kan nå en hastighet på över 322 km/h, eller 90 m/s, under sitt dyk. Kungspingvinen är den djupast dykande fågeln, som kan dyka ner till 300 meters djup för att leta efter föda. Av de flygande fåglarna kan löken dyka till ett djup av 80 meter.

6. Den högst flygande fågeln är rubelgamen, som kan flyga upp till 11,5 km högt, vilket gör att kollisioner med flygplan inte är ovanliga.

7. Världens största fågel: den afrikanska strutsen, som väger upp till 170 kg och är 2,7 m hög. Den kan inte flyga, men den kan nå en hastighet på upp till 70 km/h när den springer.

8. Den största flygande fågeln i världen är albatrossen, som kan ha ett vingspann på upp till 3,7 meter och väga upp till 13 kg. De enorma vingarna gör det möjligt för albatrosser att sväva i luften utan att slå med vingarna hela dagen.

9. Den minsta fågeln är kolibribin, som inte är mer än 5 cm lång och väger cirka 2 gram. Kolibrierna är de enda fåglarna i världen som kan flyga med stjärten framåt.

10. En kråka och en korp är inte hanar och honor av samma fågelart, utan olika fågelarter.

10 intressanta fakta om fåglarnas struktur

1. Temperaturen hos fåglar är 7-8 grader högre än hos människor, och pulsen varierar beroende på vikt och kondition. En fågel på 200 g som väger 200 g har en hjärtfrekvens på 200 slag per minut i vila och 600 slag per minut i luften. Fåglar som väger 3 kg. – 100 slag per minut i vila och 350 under flygning.

Det är ganska intressant att av alla existerande fågelarter kan fyra arter inte flyga: strutsen, kiwin, kasuaren och pingvinen.

3. Vithuvad havsörn är den enda fågel som kan flyga upp och ner, det vill säga upp och ner.

4. En uggla har en synvinkel på 160 grader, vilket innebär att den kan se bra framför sig, men den kan inte vända sig åt sidan och måste vända huvudet 270 grader för att se något på sidan. Ugglan har 14 ryggkotor i nacken.

5. Pelikanen har den största näbben, upp till 50 centimeter lång. Intressant nog använder pelikanen sin nacksäck endast för kortvarig förvaring av mat. En australisk pelikan äter förresten upp till 6 kg fisk per dag.

6. Ett intressant faktum är att formen på fåglarnas näbbar motsvarar den typ av föda som de äter i naturen. Hos köttätare är den vass, böjd nedåt och behövs för att riva kött. Hos sjöfåglar är den platt, med horniga plattor och tandning som håller fast glidande föda. Hos kornätande fåglar är den kort, tjock och stark, vilket gör att den har en betydande klämkraft. Insektsätande fåglar har vassa, tunna, olika former och långa, som är lämpliga för att fånga insekter. Vattenfåglarna är långa och anpassade för att söka föda på botten av vattendraget.

7. Det är ett intressant faktum att många sjöfåglar, däribland måsar, albatrosser och stormfåglar, har en speciell saltkörtel som gör att de kan dricka havsvatten. Den speciella saltkörteln ligger ovanför ögonen och hjälper till att reglera jon- och elektrolytbalansen i blodet, och överflödigt salt utsöndras genom näsborrarna.

8. Hackspettar kan mejsla ett träd i timmar utan att få en hjärnskakning, eftersom hjärnan hos dessa fåglar sitter hårt fast i skallen och de helt enkelt inte har tillräckligt med utrymme för att flytta hjärnan.

9. Frekvensen av vingslagen hos en ametistkolibri är 70-80 slag per sekund. En albatross som flyger hela dagen kan däremot bara flaxa några gånger under starten. En av de andinska kondorerna i studien tillbringade fem timmar i luften och gjorde bara några få vingslag under en resa på 170 kilometer.

10. Valrossar uppfattar inte låga ljud eftersom de har ett hörselområde på 400-20000 hertz, medan normen för människor är att de kan uppfatta ljud i frekvensområdet 20-20000 Hz.

10 fantastiska fakta om ungar

1. Papegojor ger sina ungar olika namn och låter olika ljud.

2. Gökar tolererar inte att objudna besökare tränger sig på. Gökar lägger ägg i bon där de blir ”adopterade” och får all mat. En gök som har lagt sitt eget ägg besöker då och då boet där hon har lagt ägget och förstör fågelns ”inhemska” ägg och ibland även de kläckta ungarna.

3. Det är intressant att storkungar ibland flyttar till andra bon eftersom de är rädda för sina föräldrar som inte döljer sina rovdjursvanor.

4) Det är intressant att ankungar följer sin mamma-anka i en rad och att kycklingar följer sin hona i en flock.

5. Intressant och empiriskt bevisat faktum är att ungarna i fågelkolonier minns föräldrarnas röst redan innan de kläcks. Fågelmödrarna minns i sin tur sina ungas röster och kan lätt hitta dem bland många andra bon.

6. Höns är inte särskilt kräsna när de ruvar på kycklingar och det är därför som ägg från ankor, gäss, kalkoner och andra fåglar läggs till hönorna för att föda upp kycklingar av sällsynta fåglar.

7. Fåglar som ruvar sina ägg mumlar, kvittrar, gnisslar eller gör andra mjuka ljud, inte för sitt eget nöjes skull. På så sätt skapar de en auditiv kontakt med de ungar som ännu inte har fötts. Redan innan ungen kläcks ur ägget kan den till och med reagera på sin mamma från ägget. När kycklingen har kläckts kan den skilja sin mamma åt genom rösten, och hönan minns hur hennes avkommors röster låter.

8. Det är ett intressant faktum att kycklingar av fåglar som håller på att födas har en instinkt som gör att det första föremålet som kommer i sikte för kycklingen betraktas som dess mamma.

9. Fåglar kan vara häckande och häckande fåglar. Brudkycklingar hos fåglar som höns, gäss, ankor etc. är täckta med dun när de föds, deras ögon är öppna och de kan följa sina föräldrar efter några timmar. Ungar som häckar hos sångfåglar, papegojor och duvor kläcks utan dun och ögonen är stängda. Föräldrarna måste ge dem mat och skydda dem tills de blir självständiga. Därför lägger häckande duvor vanligtvis färre ägg än yngelduvor. Hos avelsstutar begränsas kläckningen endast av hur många ägg som ryms under hönan.

10. Gökar lägger ibland sina ägg i boet hos en liten fågel, t.ex. en trollkarl, och dess ”inhemska ägg” kastas bort. Fåglarnas födoinstinkt är så stark att honan fortsätter att mata gökhonan tills den växer upp, till och med när hon bara har en gök kvar i boet, som blir större än fostermamman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *